Microsoft prestigao Apple i postao najvrijednija kompanija na svijetu

Bez autora
Feb 13 2024

Microsoft je postao najvrijednija kompanija na svijetu nadmašivši prethodni rekord koji je držao Apple sa 3,09 biliona dolara.

Kompanija je prošli petak dosegla tržišnu vrijednost od tačno 3,125 biliona dolara, čime je postavila novi rekord. Apple koji je pao na drugo mjesto trenutno se procjenjuje na 2,916 biliona dolara. Glavni razlog za uspon Microsofta na vrh pripisuje se kompanijinom dobrom razumijevanju tehnologija vještačke inteligencije i značajnim ulaganjima u to područje.

Vještačka inteligencija, reklamirana kao najvažnija tehnologija budućnosti već je uticala na način na koji mnoge kompanije sada vode svoje poslovanje i produktivnost. Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella takođe je izjavio da ova tehnologija ima potencijal da preoblikuje gotovo svaku industriju.

Objavljeno je da su prihodi Microsofta u drugom tromjesečju 2024. porasli za čak 18%. Kao glavni pokretači ovog značajnog povećanja navode se podrška za AI donesena u Windows 11 i akvizicija Activisiona koja mijenja ravnotežu u sektoru igara, prenosi Računalo.com.

Izvršni direktor Nadella je u svojoj posljednjoj prezentaciji naglasio važnost revolucije AI i utvrdio da će firme koje propuste ovaj trend poprilično zaostajati u odnosu na konkurenciju. Također je savjetovao ne samo kompanijama nego i državama da sve svoje buduće planove rade u skladu sa ovakvim razvojem događaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik